Malware
Malware er skadelig software, som gør uønskede ting på computeren og skader på flere forskellige måder. På dansk ville man oversat kalde det “ondsindet programkode”.
Der findes mange forskellige måder malware kan skade en computer på. Den typiske metode er igennem virus.
Malware kan aktiveres manuelt, hvis man trykker på fup-mails eller hjemmesider, annoncer på forskellige hjemmesider eller ved download af usikre programmer. Læs mere inde på “Usikre links og programmer”.
Mange malware-typer hænger ofte sammen. F.eks. den trojanske hest, kan være med til at få orm videre i systemet.
Virussen “Orm”
En farlig virus, som man skal undgå under alle omstændigheder er “orm”. Navnet fortæller dens beskrivelse. Virussen bevæger sig igennem mails og beskeder på sociale medier. Modsat andre virusser kan den selv sprede sig uden at blive aktiveret manuelt. Orm udnytter operativsystemet eller browsere, som ikke er sikre. Den spreder sig til eksempelvis de kontaktpersoner, som personen der er ramt har i sine kontakter på f.eks. sin mail. Den spreder sig også igennem beskeder på sociale medier. På messenger har de fleste oplevet det med link til en side, som skader computeren ved manuel aktivering. For at undgå orm skal man ikke åbne mails, hvor man ikke kan genkende mail-addressen eller hvor der er indgået en konkurrence. Beskeder fra venner på facebook, som indeholder links skal man også passe på. Er du usikker på om det er virus, så skriv til din ven over et andet medie eller over sms, og hør om det er sikkert.
Adware
Adware er reklamer der vises mens et program enten er ved at blive downloadet eller åbnet. Det kan f.eks. være mens du er ved at downloade, at den beder dig om at vælge mindst en ting, som en rejse, en ny iphone eller dyre ure, for at bekræfte at du er menneske. Når man trykker på en af tingene kommer man ind på en side, hvor man skal taste personlige informationer som navn, alder, addresse, kontooplysninger, email, telefonnummer m.m. Hvis du nogensinde støder på ting som disse, så skal du lukke ned for tingene med det samme. Adware bliver aktiveret manuelt ved tryk af links og usikre annoncer/reklamer. Er det under downloading af et program du oplever det, så find helts en sikker hjemmeside, hvor du kan downloade eller finde et sikre program, som minder om.
Jokeware
Jokeware er programmer, som forhindre brugeren af computeren i, at styre computeren uden problemer. Et eksempel kunne være, at jokewaren styre ens mus’ bevægelse på skærmen. Denne malware er ikke nødvendigvis farlig, men kan forhindre forbrugeren i at bruge sin computer optimalt.
Trojansk hest
Nej, vi snakker ikke om historie fra Troja. Men denne malware fungere på præcis samme måde. En trojansk hest ligner noget harmløst, som en annonce med tøjbutikker, hjemmesider, konkurrencer m.m. som man ikke ville se som noget slemt. Men når man aktivere den manuelt kommer der en virus ud som “trojaner der indsmugler sig” og kan være i stand til at styre offerets computer. Adgangen til computeren kan få virussen til at misbruge data og programmer. De fleste afsendere af denne virus er hackere, som prøver at udnytte ip-addresser til andre formål.
Virusen kan være i stand til at slette vigtig data eller programfiler. Læs mere inde på “Virus”
Ransomware
Den hyppigste malware der foregår i verden i dag er ransomware. Ransomware er et fænomen, som kom frem i 2005. Virusen forbinder til brugerens data, hvor man for tilsendt en besked eller mail med manipulation, som kunne være at man skulle betale et beløb for at beskytte informationer om en selv. En typisk trussel ville være at man skulle betale 25.000 for at ikke få det ud, at man eksempelvis ser porno og at de har video af en fra ens webcam.
Størstedelen af tiden er disse mails fub-mails. Når man læser den givne mail skal man sammenligne om informationerne passer til den måde tingene er sat op. Hvis de siger de har videoer af dig, så tjek om du har et webkamera på din skærm og om det er afdækket eller peger mod noget, som ikke kan afspejle hvad der foregår på den anden side.
En måde man kan afdække er med tyk tape, som man ikke kan se igennem. Det kan f.eks. være sportstape eller gafatape. Har man ingen af delene kan tykt papir og almenlig tape fungere lige så godt.
Keylogger
En keylogger walware bruges til at lure, hvad der skrives på tastaturen. Hvis computeren af ramt af denne virus, kan brugeren af computeren spioneres og få udgivet passwords, kontonumre eller andre følsomme oplysninger. Oplysningerne kan fås ved onlinekøb eller bank, hvis man ikke har beskyttet sig godt nok. Tjek “Sikkerhed” og læs hvordan du gør. Oplysningerne kan blive gemt som en fil på den udsattes computer og sent til en planlagt email, hvor oplysningerne kan blive udnyttet.
Hoax
Hoax er fup-malware, som bruges til at forskrække uskyldige, og få dem til at slette bestemte filer, så de er nemmere udsat til rigtig malware. Hoax sendes for det meste rundt som en slags kædebrev på mail eller beskeder på sociale medier. Aldrig slet de filer du bliver bedt om. Filerne kunne nemt være til styresystemet eller andre ting, som du skal bruge for at beskytte dig.
Links med programmer der kan hjælpe dig med bekæmpelse af malware:
https://www.kaspersky.dk/free-virus-scan
https://www.malwarebytes.com/